Stad Genk, VDAB en IN-Z trekken aan hetzelfde touw

Stad Genk, VDAB en IN-Z trekken aan hetzelfde touw

Eind vorig jaar staken Stad Genk, VDAB, vzw IN-Z en het Centrum voor Basiseducatie de koppen bij elkaar. Langdurig werkzoekenden klaarstomen voor een job als poets- en huishoudhulp in de dienstencheques, dat was het plan. Met reden. Want hoewel de werkloosheid in Genk in 2016 sneller daalde dan elders in Limburg, gooit de langdurige werkloosheid er nog steeds hoge ogen. Met een werkloosheidsgraad van 11,74 procent staat Genk aan kop in heel de provincie. 

In januari 2017 wierf IN-Z de eerste vrouwen aan die in het kader van dit plan een intensief opleidingstraject doorliepen. Want daarop mikten de partners. Het parcours bleek succesvol, wat meteen deed uitkijken naar een vervolg. Midden april startte een tweede traject met het oog op nieuwe aanwervingen in juni 2017.

Elke projectpartner werkt mee aan het succes van dit opleidings- en tewerkstellingsproject. Jobcoaches van Genk rekruteren de kandidaten, waarbij ze focussen op kort- of ongeschoolden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De VDAB leidt hen intensief op in poetstechnieken en sleutelt aan een gepaste arbeidsattitude. Het Centrum voor Basiseducatie schaaft taalkennis bij indien het Nederlands een struikelblok vormt. En IN-Z biedt de kandidaten een duurzame job als medewerker in de poets- en huishoudhulp met dienstencheques. Die jobs zijn afgestemd op de specifieke mogelijkheden van elke unieke medewerker. Een sociaalflexibele methodiek die al twintig jaar zijn vruchten afwerpt bij deze sociale ondernemer. 

Lees ook het artikel 'Tewerkstellingsproject voor langdurig werkoze vrouwen' in HLN.be en het artikel 'Tewerkstellingsprojecten die het verschil maken' in het stadsmagazine 3600 dat u hier kunt downloaden.