Zo kom je fluitend je werkdag door

Zo kom je fluitend je werkdag door

Arbeid adelt. Toch is niet elke dag een feest. De werklast kan behoorlijk zwaar zijn. Voor dag en dauw opstaan kan je humeur klappen geven. En misschien heb je wel een neurotische collega aan wie je je zo nu en dan blauw ergert. Of klanten die nog minder enthousiast zijn dan het meubilair rondom je. Toch kan je zelf heel wat ondernemen om meer voldoening uit je werkdag te halen. Met deze tips creëert zelfs een doorwinterde Mister of Misses I love my job ... when I'm on vacation onvervalste arbeidsvreugde. 

  1. Sla bruggen: Maak van je werkplek geen afgelegen plek waar je zonder toeristenvisum niet binnen geraakt. Kom uit je schulp en doe actief mee met wat er op het werkterrein georganiseerd wordt. Want ja, zelfs tijdens die wafelenbak voor het goede doel kan je inspirerende ideeën opdoen.

  2. Neem initiatief: Heb je een briljant idee om het werk efficiënter te organiseren of zie je heil in het samenbrengen van mensen? Laat je stem horen en breng de bal aan het rollen. Wat je zelf initieert, doe je met hart en ziel en levert je meer voldoening.

  3. Ben je mee? Wie zichzelf informeert is meer betrokken. En betrokkenheid is een ijzersterke vitaminekuur voor jouw happiness@work. Gebruik je informatienetwerk om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsjes. Zo weet je trouwens meteen wat te zeggen op de volgende after-workparty.

  4. Denk positief: Buig negatieve dingen om tot positieve en vertaal angsten naar uitdagingen. Denk dus niet 'dat nieuwe programma krijg ik nooit aangeleerd', maar wel 'als ik dit onder de knie heb, sta ik een grote stap vooruit'. Wedden dat je positieve vibes aanstekelijk werken?

  5. Ontplooi jezelf: Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk. Ga dus eens kijken hoe je collega's van het vijfde dat vraagstuk hebben opgelost. Neem je voor om dat hightech kopieerapparaat eindelijk zelf te leren bedienen. Of schrijf je in voor die cursus op het werk. Je leert bij en houdt er ongetwijfeld een goed gevoel aan over.

  6. Open dialoog: Maakt een gerucht je onzeker? Kan je wat feedback gebruiken? Of wil je je leidinggevende duidelijk maken dat vliegen, toveren en wonderen verrichten niet in jouw woordenboek staan? Vergeet het gezegde 'spreken is zilver, zwijgen is goud' en ga een open gesprek aan. Met respect als scheidsrechter ga je gegarandeerd met winst naar huis. 

  7. Geniet: Van tijd tot tijd genieten is noodzakelijk om de werklast draaglijk te houden. Genieten zit in kleine dingen. Een kopje koffie, een dankbare blik van je klant, het glundergevoel wanneer je je afgevinkte to-dolijst aanschouwt ... Spoor die triggers actief op en hou het geluksgevoel vast. Of nog beter: deel het met die supercollega's van je!

Lees hier het volledige artikel zoals verschenen in Met volle inzet voorjaar 2018, blz. 22-23.

Vzw IN-Z is een sociale onderneming met activiteiten in de domeinen zorg, huishoudhulp, kind & vrije tijd, horeca & sociaal toerisme en klus & groen.