IN-Z Recepten

Croque met mozzarella en gandaham

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 4 dikke sneden zuurdesembrood
  • groene pesto
  • 2 tomaten of zongedroogde tomaten
  • 2 sneetjes gandaham of andere gedroogde ham
  • 1 bolletje mozzarella
  • olijfolie

Bereiding

Leg 2 sneden brood opzij. De andere 2 sneden besmeer je met pesto. Leg hierop de sneetjes gandaham. Snij de tomaat in schijfjes en leg ze op de gandaham. Doe hetzelfde met de mozzarella en leg ze op de schijfjes tomaten. Leg de opzij gelegde sneden brood bovenop de mozzarella. Druppel een beetje olijfolie op de buitenkant van het brood. Bak de croques in de croquemachine, in de oven of in de pan met wat olijfolie. De oven steeds goed voorverwarmen op zo’n 180° à 200° C.

Croque met geitenkaas, zalm en avocado

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 4 dikke sneden donker meergranenbrood, vb. waldkorn
  • zachte geitenkaas type Chavroux
  • 2 plakjes gerookte zalm
  • 2 lente-uitjes of 1 halve rode ui fijngehakt
  • halve avocado in plakjes gesneden

Bereiding

Besmeer 2 sneden met geiten­kaas. Leg hierop de gerookte zalm, lente-ui en plakjes avocado. Dek af met de opzij gelegde sneden. Bak de croques in de croquemachine, in de oven of in de pan met wat olijfolie. De oven steeds goed voorverwarmen op zo’n 180° à 200° C.

Zelf pesto maken

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 1 teentje look
  • 100 g verse basilicum (blaadjes en takjes)
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas 
  • 100 ml olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

Doe de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, look en basili­cum in een hoge maatbeker. Voeg hierbij de olijfolie en mix alles fijn tot een groene massa. Kruid met zout en peper.  Voeg eventueel olijfolie toe als de pesto te dik is.

TIP

Je kan de basilicum ook vervangen door rucola of de pijnboompitten door zonnebloempitten.

Pompoenspread

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen
  • 4 eetlepels zongedroogde tomaten
  • olijfolie of de olie van de zongedroogde tomaten
  • eventueel 2 eetlepels mascarpone 
  • scheutjes bv. preischeutjes of daikonscheutjes

Bereiding

Schil en snij de pompoen in grove stukken. Rooster de pompoen in een ovenschotel. Besprenkel de stukken met wat olijfolie of de olie van de zongedroogde tomaten. Zet de schotel ongeveer 20 minuten in de oven op 180°C. Mix de pompoen met de zongedroogde tomaten. Als je het smeuïger wil, voeg dan de mascarpone toe. Laat afkoelen. Beleg een volkoren broodje of boterham met de pompoenspread en werk af met scheutjes. Smakelijk!

Tip

  • Je kan de pompoenspread in porties invriezen zodat je hem mee kan nemen naar het werk.
  • Scheutjes zijn supergezond: ze zijn zeer rijk aan vitamines A, B en C, mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, kalium en magnesium en bevatten aardig wat antioxidanten. Bovendien zijn ze licht verteerbaar. 

Courgettepannenkoekjes

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 ei
  • 50 g bloem
  • 1 courgette
  • zeezout en peper
  • olijfolie
  • eventueel: 50 g feta (geplet)

Bereiding

Rasp de courgette. Voeg de sjalot, de look, het ei en de bloem toe. Meng goed tot een stevig beslag en voeg de feta erbij. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schep een lepel beslag in een warme pan en maak kleine pannenkoekjes. Bak aan beide kanten gaar in 3 à 4 minuten. Maak een salade (bv. veldsla, tapastomaatjes, zwarte olijven, lente-ui, vinaigrette) en serveer de pannenkoekjes hierbij warm. Smakelijk!

Tip

  • De pannenkoekjes kunnen ook gemaakt worden met andere groenten zoals aardpeer, venkel, paprika. Harde groenten zoals aardpeer moeten wel beetgaar gekookt worden.
  • De pannenkoekjes kan je invriezen. Je kan ze gemakkelijk meenemen naar het werk voor een gezonde lunch.

Auberginedip

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 3 kleine tapastomaatjes
  • half teentje look
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • ¼ koffielepel cayennepeper of chilipoeder
  • ½ koffielepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zeezout
  • sumak

Bereiding

Pel en pers de look. Meng met de olijfolie, het citroensap, het paprikapoeder, de cayennepeper, de komijn en een snuifje zout. Schil de aubergine met een dunschiller, snij ze in blokjes van 1 cm. Stoom de aubergine in 5 minuten gaar. Meng er meteen de vinaigrette door en prak de aubergine lichtjes met een vork. Laat afkoelen en marineren. Snij de tomaatjes in kleine blokjes en voeg die na 30 minuten toe aan de aubergine. Breng op smaak met peper en zeezout. Bestrooi met paprikapoeder of sumak. Smakelijk!

Italiaanse soep met cappelletti

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kilo tomaten
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortelen
  • tomatenpuree
  • 4 takjes tijm
  • zout en peper
  • 1 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • 250 g fijne soepgroenten
  • 250 g cappelletti met ham of kaas

Bereiding

Snij de tomaten in stukken en haal de harde stukjes eruit. Snij de ui en wortelen in blokjes. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui en geperste knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en laat 1 minuut meebakken. Voeg nu de wortelen en tomaten toe. Giet hierbij de bouillon en voeg de takjes tijm, zout en peper toe. Laat 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en neem de takjes tijm uit de soep. Maak de soep met een staafmixer glad. Als de soep gemixt is, voeg 250 g soepgroenten en 250 cappelletti toe. Laat de soep nog 4 minuten zachtjes koken. Smakelijk!

Rodelinzensoep

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g gedroogde rode linzen, afspoelen onder koud water
  • 3 tomaten
  • 2 wortelen
  • 1,5 l groente- of kippenbouillon 
  • 1 theelepel paprikapoeder of gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • mespuntje kaneel
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • zout
  • olijfolie
  • eventueel verse peterselie en koriander

Bereiding

Snij de uien in stukken en pers de teentjes knoflook uit. Snij de tomaten in stukken en haal de harde stukjes eruit. Snij de wortelen in plakjes. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui en knoflook aan. Voeg daarna paprikapoeder, komijnpoeder, kurkuma en zwarte peper toe. Laat de kruiden kort meebakken. Zo geven ze meer smaak af. Voeg hierna de tomatenstukken en wortelplakjes toe en roer het geheel om. Nu mag het zout en kaneel erbij. Voeg nu de bouillon en linzen toe. Zet het deksel op de pot en laat de soep zo’n 45 minuten pruttelen op een zacht vuur. Mix de gare linzensoep glad met de staafmixer. Strooi eventueel wat gehakte peterselie en koriander over de soep. Smakelijk!

Wrap met kalkoenfilet en sla & tomaat 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • kruidenkaas
  • 1 wrap
  • handvol veldsla of ijsbergsla
  • 3 plakjes gesneden kalkoen­filet
  • halve tomaat, in blokjes gesneden
  • paar plakjes komkommer
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

Smeer een wrap in met wat kruidenkaas en beleg de wrap met sla, schijfjes kalkoenfilet, tomaat, komkommer. Kruid het af met versgemalen zwarte peper. Rol de wrap strak op. Smakelijk!

Wrap met hummus en paprika

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • hummus
  • 1 wrap
  • halve rode puntpaprika, in dunne plakjes gesneden
  • handvol zwarte olijven zonder pit, in plakjes gesneden
  • lenteui
  • handvol veldsla of rucola
  • versgemalen zwarte peper
  • snuifje paprikapoeder of chilipoeder

Bereiding

Smeer een wrap in met wat hummus en beleg de wrap met de paprika, olijven, veldsla en lenteui. Kruid het af met versgemalen zwarte peper en paprikapoeder. Rol de wrap strak op. Smakelijk!

Tip

Hummus vind je kant-en-klaar in de winkel. Maar je kunt het ook zelf maken met onderstaand eenvoudig recept.

Hummus

Ingrediënten

  • klein blikje kikkererwten (150g)
  • klein teentje knoflook
  • 1 eetlepel tahini
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • komijn
  • paprikapoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een gladde puree hebt. Je kan altijd koud water toevoegen als je het smeuïger wil hebben.

Quesadillas met kip

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 wraps (of tortillas)
  • 1 kipfilet, in fijne reepjes gesneden
  • halve rode ui, in heel dunne ringen gesneden
  • halve rode paprika, in dunne plakjes gesneden
  • halve groene paprika, in dunne plakjes gesneden
  • komijn
  • kerriepoeder
  • paprikapoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • handvol gemalen cheddarkaas
  • handvol gemalen mozzarella 
  • guacamole

Bereiding

Bak eerst de ui en paprika in de pan, voeg dan de kip toe. Kruid met de kruiden en laat gaar worden. Nu maak je de quesadilla’s. Maak ze één voor één, dit is de gemakkelijkste manier. Neem 1 wrap, beleg 1 helft met de kazen, daarop de kip met paprika en hierboven terug de kazen. Vouw de andere helft hierover en leg zo in de pan (grillpan). Bak de quesadilla aan de 2 kanten. Snij de quesadilla’s in punten en serveer met de guacamole. Smakelijk!

Tip

Guacamole vind je kant-en-klaar in de winkel. Maar je kunt het ook zelf maken met onderstaand eenvoudig recept.

Guacamole

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • half teentje look, geperst
  • halve limoen
  • halve tomaat, in blokjes gesneden
  • lenteui
  • 2 eetlepel olijfolie
  • snuifje cayennepeper
  • versgemalen zeezout

Bereiding

Prak de avocado fijn met een vork en meng de look, blokjes tomaat en olijfolie erdoor. Knijp de halve limoen erboven uit. Breng op smaak met cayennepeper en zout. Strooi de lenteui over de guacamole.

Stoofpotje met zoete aardappel en linzen

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 zoete aardappelen 
  • 4 grote tomaten
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 limoen (het sap)
  • enkele takjes rozemarijn of een koffielepel gedroogde rozemarijn
  • 1 takje tijm of een koffielepel gedroogde tijm
  • 1/2 koffielepel komijn
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 200 g linzen (uit blik)
  • 200 g kikkererwten (uit blik)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 ml groentebouillon 
  • olijfolie

Bereiding

Pel de ui en de knoflook en snij fijn. Stoof de ui en knoflook aan in een pan met olijfolie. Voeg de komijn, de kurkuma en de tomatenpuree toe en roer goed. Schil de zoete aardappel en snijd hem in kleine stukken. Maak de wortel schoon en snij in grove stukken. Voeg beiden toe aan de ui. Giet de groentebouillon erbij. Leg het deksel op de pan en laat garen totdat de groenten zacht zijn. Spoel de linzen en kikkererwten goed af en voeg toe. Ontvel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg ze toe, samen met het limoensap, de tijm en de helft van de rozemarijn. Laat het geheel 5 min zachtjes koken. Kruid bij indien nodig. Werk af met de overgebleven takjes rozemarijn. Smakelijk!

Stoofpotje met kip en bloemkool

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 g bloemkool
  • 1 groene paprika
  • 500 g tomaten (uit blik)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 500 g kipfilet
  • 2 takjes platte peterselie
  • kerriepoeder
  • komijnpoeder
  • cayennepeper of chilipoeder (als je het iets pikanter wilt)
  • arachideolie of kokosolie
  • peper en zout

Bereiding

Snij de ui in halve ringen. Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar. Snij de kipfilet in grote stukken en bak de kip goudbruin in de wok. Haal de stukken kip uit de wok en zet apart. Fruit dan de ui in de wok. Kruid met cayennepeper, kerrie, komijn, peper en zout. Giet er 3 el water bij en kook even door. Doe dan de tomaten en de kip bij de ui. Laat 5 minuten zachtjes koken. Snij de paprika in repen en pers de knoflook. Voeg dit toe in de wok en laat pruttelen tot de kip gaar is. Doe dan de bloemkool erbij en laat nog 3 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi eventueel met gehakte peterselie. Serveer met brood of rijst. Smakelijk!

Granola met kokosolie

Ingrediënten (voor 1 grote weckpot)

  • 125 g havervlokken
  • 125 g speltvlokken
  • 50 g walnoten
  • 50 g amandelen
  • 60 g pompoenpitten
  • 50 g zonnebloempitten
  • 30 g lijnzaad
  • 20 g chiazaad
  • snuifje zeezout
  • 1 el kaneel
  • 3 el ahornsiroop (of honing, agavesiroop ...)
  • 2 el kokosolie

Bereiding

Verwarm je oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de amandelen en walnoten met een mes grof. Doe de havermout, speltvlokken, pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad, walnoten en amandelen in een grote kom en meng goed. Smelt in een pannetje of microgolfoven de kokosolie, voeg hierna de ahornsiroop, kaneel en grof zeezout toe en meng goed. Meng nu dit kokosmengsel door de granola in de kom. Zorg dat alles goed bedekt is met het mengsel. Verdeel de granola over de bakplaat en zet in de oven. Laat de granola zo’n half uur in de oven staan en hussel halverwege nog eens goed door elkaar. Let op: elke oven is anders, dus houd het ook goed in de gaten zodat je geen verbrande granola hebt. Haal uit de oven en laat het goed afkoelen voordat je het in een (weck)pot doet. Smakelijk!

Mugcake

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 1 kleine banaan of halve banaan
  • 15 frambozen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel geraspte kokos of kokosvezel
  • 1/2 koffielepel zoetstof bv. kokosbloesemsuiker (indien nodig)
  • 3 eetlepels magere Griekse yoghurt of magere platte kaas

Bereiding

Prak de banaan samen met 8 frambozen. Breek het ei in de mok of kommetje en klop los. Doe de fruitprut erbij en roer weer door. Voeg nu de lijnzaad, de havermout, kokos en zoetstof toe en meng weer goed. Verwarm 2 minuten in de oven op 900 watt. Stort het cakeje op een bord en maak af met de Griekse yoghurt of platte kaas, de overgebleven framboosjes en eventueel nog wat lijnzaad. Smakelijk!

Soep van pastinaak

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 5 pastinaken
  • 2 appels
  • 2 uien
  • 1⁄2 bleekselder
  • 3 l kippenbouillon
  • laurier
  • verse tijm
  • peterseliestengels
  • 1 klontje boter of olie
  • peper & zout

Bereiding

Zet een soepketel op een matig vuur en laat er boter/olie in smelten. Schil de uien en snij ze grof. Stoof de uien aan. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Laat de appels meestoven met de uien. Was de bleekselder en snij de stengels in grove stukjes, voeg ze toe aan de appels en uien. Schil de pastinaken met een dunschiller. Snij de top en het kontje er van af en snij in grove stukken en voeg ze ook toe aan de pot. Roer alles om. Bind een bouquet garni samen met tijm, laurierblad en peterseliestengels en laat het meestoven. Schenk de kippenbouillon in de soepketel en laat de soep 30 minuten zacht koken. Verwijder het bouquet garni. Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout. Smakelijk!

Ovenschotel met pompoen en zoete aardappel

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 600 g gemengd gehakt (varkens-kalfs)
  • 1/2 pompoen (butternut)
  • 500 g aardappelen
  • 500 g zoete aardappelen (bataat)
  • 1 ui
  • 100 ml melk 
  • 100 g geraspte cheddar 
  • boter
  • 1 kl komijnpoeder
  • nootmuskaat
  • peper & zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen (zowel de gewone als de zoete) en snij ze in blokjes. Kook ze samen gaar in licht gezouten water (ongeveer een 10 minuten). Pureer ze met de melk en een beetje boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schil de pompoen en snij in blokjes. Pel en snipper de ui en fruit glazig in boter. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de pompoen en de komijn toe en bak mee tot de pompoen beetgaar is. Kruid met peper en zout. Vet een ovenschaal in met boter en doe er het gehakt met de pompoenblokjes in. Bedek met een laag puree. Maak met een lepel wat reliëf in de puree. Werk af met de geraspte cheddar. Zet ongeveer 20 minuten in de oven. Smakelijk!

Luikse salade

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g (kriel)aardappelen 
  • 300 g sperzieboontjes 
  • 2 sjalotten 
  • 4 plakken gerookt spek (0,5 cm dik)
  • 2 eieren 
  • 1 scheutje natuurazijn
  • 1 klontje boter 
  • peper & zout 
  • peterselie & grof zout (bv. fleur de sel)
  • 1 eetlepel mosterd 
  • 2 eetlepel cider- of natuurazijn
  • 4 eetlepels olijfolie 
  • peper & zout 
  • zout

Bereiding

Snij de geschilde aardappelen in dikke plakken en kook ze gaar. Kook de boontjes beetgaar en spoel ze meteen met koud water. Kook de eieren 7 minuten. Zo blijft de dooier smeuïg. Koel de eitjes nadien onder koud stromend water. Pel ze en snij ze doormidden. Pel de sjalotten en snipper ze in fijne stukjes. Snij het spek in fijne reepjes of blokjes. Smelt een klontje boter in een (hoge) pan en stoof de sjalot samen met het spek. Zodra de spekjes licht gebakken zijn, voeg je de boontjes toe aan de pan. Kruid met peper van de molen en eventueel een snuifje zout. Voeg ook een klein scheutje azijn toe. Voor de vinaigrette: meng de mosterd, ciderazijn en olijfolie. Roer alles met een garde tot een gebonden vinaigrette. Kruid met wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng de stukjes aardappel met de boontjes en het spek. Schenk hierover wat vinaigrette. Strooi wat fijngehakte peterselie over de salade en roer alles nog even om. Schik de eitjes bovenop. Strooi een snuifje fleur de sel over de eitjes en serveer de lauwe salade. Smakelijk!

Spaghetti alla Positano

Spaghetti alla Positano – spaghetti met tomaatjes, rucola en mozzarella – is een prachtig voorbeeld van een pasta met lekkere saus die je niet hoeft te koken. Op de pasta na zijn alle ingrediënten rauw. Gebruik alleen maar tomaten die zeer rijp, zoet en lekker zijn en olijfolie van goede kwaliteit! Deze pasta eet je lauwwarm als voor- of hoofdgerecht.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 150 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook, gekneusd of geperst
  • 250 g kleine rijpe roma tomaatjes, in kwartjes
  • 1/2 bosje basilicum blaadjes gescheurd
  • 6 el kappertjes (het liefst op zout, kappertjes goed afspoelen en laten uitlekken)
  • 400 g spaghetti
  • 1 bol mozzarella in blokjes of 1 bakje mini mozzarella in twee gesneden
  • 75 g rucola

Bereiding

Verwarm de olijfolie in een pannetje tot lauw. (Voel met je vinger in de olie, hij mag niet te warm worden!) Voeg de knoflook toe. Haal het pannetje van het vuur en voeg de tomaten, basilicum, kappertjes en wat vers gemalen peper toe. Laat minstens 15 minuten marineren (een uur is beter). Kook de spaghetti beetgaar. Schep de pasta door de saus en schep de mozzarella en rucola erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer er geraspte Grana Padano bij. Smakelijk!

Tajine met lamsgehaktballetjes en zoete aardappelen

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gr bereid lamsgehakt of rundsgehakt
  • 4 ajuinen
  • 4 zoete aardappelen
  • 2 tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 bosje koriander
  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 zakje saffraan
  • 2 hardgekookte eieren
  • 50 gr groene olijven
  • geroosterde sesamzaadjes (eventueel)
  • peper en zout

Bereiding

Rol balletjes van het gehakt en zet het koel weg. Pel de uien en snijd halvemaantjes. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in 4 stukken. Snijd de tomaten in partjes. Was de koriander, bladpeterselie en hak fijn. Verhit de olijfolie in de tajine. Bak hierin de gehaktballetjes aan met de uien, de koriander, de bladpeterselie, de kurkuma, de gember, de saffraan, peper en zout. Roer alles door elkaar. Leg de partjes tomaat mee in de tajine. Doe het deksel op de pot en laat 5 à 10 minuten sudderen. Verwijder de schil van de tomaat en roer goed door de tajine. Voeg de zoete aardappelen toe en ongeveer 1 dl water (eventueel). Doe het deksel op de pot en laat ongeveer 35 minuten op een zacht vuurtje garen. Snijd de eieren in vieren en schik ze samen met de olijven op het gerecht in de tajine. Garneer de eieren eventueel met geroosterde sesamzaadjes. Smakelijk!

Mezze: fetadip met granaatappel, auberginedip, frisse tomaat-komkommersalade

Mezze zijn kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasto worden ze tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht gegeten.

Fetadip met granaatappel

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 100 gram fetakaas 
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 3 eetlepels citroensap
  • 150 gram volle yoghurt (eventueel Griekse yoghurt)
  • peper en zout
  • 1/2 granaatappel (ca. 200 g)
  • 1/2 bosje munt
  • 1-2 eetlepels sesamolie
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

Verkruimel de fetakaas. Roer de sesampasta glad met de yoghurt en het citroensap. Kruid met peper en zout. Meng er de helft van de verkruimelde feta door. Leg een klein beetje feta opzij voor decoratie. Haal de granaatappelzaden uit de appel. Spoel de munt en dep droop met keukenpapier. Pluk de blaadjes en hak ze grof. Schep de yoghurtmengeling in een schaal. Verdeel er de granaatappelpitjes, de rest van de feta en de grof gesneden munt over. Besprenkel het geheel met wat sesamolie en werk af met zwarte peper van de molen. Lekker met warm pitabrood.

Auberginedip

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 aubergine
  • 1 tomaat
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1/4 koffielepel chilipoeder
  • 1/2 koffielepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Pel en snipper de look. Meng met de olijfolie, het citroensap, 1/2 kl paprikapoeder, de chilipoeder, de komijn en een snuifje zout. Schil de aubergine met een dunschiller, snij ’m in blokjes van 1 cm. Stoom de aubergine in 5 minuten gaar. Meng er meteen de vinaigrette door en prak de aubergines lichtjes met een vork. Laat 30 minuten marineren. Spoel de tomaat en snij ’m in kleine blokjes. Meng met de aubergines. Kruid met peper en zout. Bestrooi met de rest van de paprikapoeder.

Frisse tomaat-komkommersalade

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 grote komkommer
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • 1 pikant rood pepertje of 1 gedroogd rood pepertje
  • sumak of wilde Marokkaanse tijm (eventueel)
  • 1/2 bosje koriander
  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels citroensap
  • fijngehakte munt
  • peper en zout

Bereiding

Snijd de komkommer en de tomaten heel fijn. Pel de ui en snipper fijn. Verwijder de zaadlijsten uit het pepertje en snipper fijn. Was de koriander en de bladpeterselie en snipper fijn. Meng de olijfolie met het citroensap, de munt, de bladpeterselie en de koriander, peper en zout. Meng de groenten met de dressing. Versier eventueel vlak voor het opdienen met sumak of wilde Marokkaanse tijm. Smakelijk!

Couscoussalade

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • couscous 250 g
  • 1 bakje mini groene asperges
  • 1 kleine courgette in plakjes
  • 1/2 rode paprika in reepjes
  • 1/2 gele paprika in reepjes
  • 8 kerstomaatjes
  • 1/2 komkommer, geschild en van zaad ontdaan, in kleine blokjes
  • handvol verse kruiden, fijngehakt (bv. peterselie, bieslook, oregano, munt, salie)
  • sap van 1 citroen, wat geraspte citroenschil naar smaak
  • 8 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Overgiet de couscous met 300 ml water (koud) en voeg een snuifje zout toe. Laat dit een 20-tal minuten staan. Hou de komkommer apart. Overgiet de andere groenten met een scheutje olijfolie, wat peper en zout. Bak de groenten in een wok of eventueel in een grillpan. Meng de couscous met de gebakken groenten, de gehakte kruiden en de komkommerblokjes. Overgiet met de dressing. Smakelijk!

Seitan met zoete mosterdroomsaus

Seitan is een vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Je bakt seitan in de pan, gebruikt het in stoofschotels of als vervanger van gehakt in spaghettisaus. Kortom, alles wat je met vlees maakt kan ook met seitan.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 sneetjes seitan
  • bloem
  • olijfolie
  • 2 el graantjesmosterd
  • 1 brikje sojaroom
  • 2 el ahornsiroop (of 1 el bruine suiker)
  • 2 el water

Bereiding

Haal de seitan door de bloem. Bak de seitan in een beetje olie in de pan. Meng de sojaroom met de mosterd, de ahornsiroop en het water. Wanneer beide zijden van de seitan krokant gebakken zijn, overgiet met het mosterdmengsel. Laat nog 5 minuten verder sudderen. Lekker met gestoomde worteltjes. Smakelijk!

Macaronischotel met gehakt, savooikool en kaassaus 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 450 g macaroni
  • 300 g varkens/kalfs gehakt
  • 1⁄2 savooikool
  • snuifje gedroogde salie
  • snuifje gedroogde rozemarijn
  • snuifje gedroogde oregano
  • enkele takjes peterselie (krul of bladpeterselie)
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 5 dl melk
  • 125 g ricotta
  • 200 g gemalen gruyèrekaas
  • 75 g gemalen Parmezaanse kaas
  • 1⁄2 citroen
  • nootmuskaat
  • peper & zout

Bereiding

Het gehakt en de savooikool: Breng een ruime hoeveelheid zout water aan de kook (voor savooikool en macaroni). Verwijder de buitenste bladeren van de savooikool. Snij de groente in kwarten en vervolgens in brede repen. Spoel de repen savooikool in ruim water, zodat aarde en zand verdwijnen. Laat de savooikool uitlekken. Kook de versneden savooi in het gezouten water. Reken hiervoor ongeveer 5 tot 6 minuten. Zeef de kool uit het water en breng dat opnieuw aan de kook, om er de macaroni in te garen. Zet een ruime braadpan op een matig vuur. Geef het gehakt extra smaak door de gedroogde kruiden toe te voegen: snuifjes salie, rozemarijn en oregano. Meng de kruiden door het gehakt. Verdeel het gehakt in de hete pan. Laat het vlees een paar minuten onaangeroerd bakken. Pas daarna roer je het even om. Verkruimel het vlees niet te veel en geef het een goudbruin korstje. Hou het gebakken gehakt opzij.

De kaassaus: Maak de saus in een ruime kookpot. Smelt er de boter in en voeg de bloem toe. Roer tot je een roux krijgt. Laat het mengsel kort bakken, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt. Schenk de melk erbij en blijf roeren met de garde. Breng de saus richting kookpunt tot je een gebonden bechamel krijgt, zonder klontertjes. Zet nadien het vuur zacht. Schep de ricotta, gemalen Parmezaanse kaas en de helft van de gemalen gruyère­kaas in de saus. Roer tot de kazen zijn weggesmolten. Proef en kruid de saus met versgeraspte nootmuskaat, voldoende peper van de molen en een snuifje zout. Werk ze af met een klein scheutje citroensap. Houd de saus warm, maar vermijd dat ze aanbrandt.

Het gerecht afwerken: Kook 450 g macaroni beetgaar (voor de gaartijd, kijk op de verpakking) in het savooikoolwater. Schep de repen savooikool en het gehakt in de kaassaus en roer. Laat de macaroni uitlekken en stort de pasta in de saus. Roer en proef nog een keer. Gebruik naar smaak meer peper en zout. Serveer het gerecht in een grote schotel. Strooi de rest van de gemalen gruyèrekaas gelijkmatig over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van je oven. Zodra de kaas een goudbruin korstje is geworden, kan je aan tafel. Strooi er wat fijngesnipperde peterselie overheen. Smakelijk!

Pompoensoep met kruidenkaas

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1⁄2 middelgrote pompoen
  • 200 g verse kruidenkaas
  • 3 sneetjes Zwarte Woudham
  • 3 uien
  • 3 stengels groene selder
  • 2 wortels
  • 1 teentje look
  • 3 l water
  • 3 blokjes kippenbouillon
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 klontje boter
  • peper & zout
  • verse peterselie

Bereiding

Schil de pompoen en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snij grove stukken van de uien, de groene selder en de wortelen. Pers een teentje look. Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pot. Stoof alle groenten samen met de look op een matig vuur. Laat alles enkele minuten stoven en giet er vervolgens het water en de 3 blokjes kippenbouillon bij, kruid met wat peper en zout. Laat alles een uurtje rustig sudderen. Voeg de kruidenkaas toe en mix de soep fijn. Snij de Zwarte Woudham in fijne reepjes. Schep de soep in het bord en strooi er snippers ham over en werk af met de verse peterselie. Tip: Zeef de soep voor een fijner resultaat. Smakelijk!

 

Terug naar Magazine